Teriyaki seitan met rijst en erwten

4.5 stars    8.263 keer bekeken
Chef :  |  © Bertyn

Wat is teriyaki saus?

De term 'teriyaki' wordt vaak gebruikt in Oosterse recepten maar wat is teriyaki saus nu precies? Teriyaki is een Japans woord welke uit twee onderdelen bestaat: teri=glans en yaki=bakken/grillen. Teriyaki is dus een Japanse manier van grillen en glaceren. In de Westerse keuken is de term echt al ingeburgerd en de teriyaki saus is een saus welke in vele oosterse gerechten wordt gebruikt.

Teriyaki saus maken

Zelf teriyaki saus maken is eenvoudig en je kunt hier ook wat op variëren. De originele  versie is een mix van sojasaus, sake, mirin en suiker en kan worden gebruikt om in de wokken, te marineren en te glaceren. Tegenwoordig is in de supermarkt ook teriyaki marinade of teriyaki saus te koop, meer gezond is het natuurlijk wanneer je deze zelf maakt met goede en biologische ingrediënten. Heerlijk bij de rijst of andere Japanse recepten.

Ingrediënten voor Teriyaki seitan met rijst en erwten

(4 personen)

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd: / Kooktijd: / Totale bereidingstijd:

Was de basmatirijst en breng met vier kopjes water aan de kook, zet vervolgens het fornuis laag en voeg de erwten toe. De rijst met het deksel op de pan zacht laten koken totdat het water compleet opgenomen is. De pan vervolgens aan de kant zetten totdat de rijst geserveerd wordt.

De groenten schoonmaken en afspoelen. De knoflook schillen en in fijne schijven snijden. De spinazie, broccoli en peulen in grove stukjes snijden en in een kom opzij zetten. Een wok verhitten en vervolgens de Rode palmolie toevoegen. Daarin de knoflook goudbruin aanbakken. Vervolgens de seitan blokjes uit de saus/marinade halen en ca. 5 minuten lang mee bakken. Hierna de groenten toevoegen en aanbakken (steeds weer omkeren) totdat de spinazie helemaal zacht geworden is. Voeg vervolgens de marinade en sojasaus toe en verhit alles kort. Aromatiseren met zout, peper en de kruiden zodat een heerlijke teriyaki saus ontstaat. Nu pas de verse kiemen toevoegen en met de andere ingrediënten vermengen. Het teriyaki gerecht met een balletje van de rijst met erwten serveren.

Geef je ranking aan dit recept. Klik op 1 van de 5 sterren.   |   1slecht: slecht   2matig: matig   3goed: goed   4heel goed: heel goed   5super: super
Jouw waardering
Vegetarisch
Veganistisch
Koolhydraatarm dieet

Button nieuwsbrief Bertyn seitan

Seitan boek bestellen