De geschiedenis van de kroket

Van chique voorgerecht naar snack voor alleman.

De eerste geschriften vind je in ‘Les Délices de la campagne’ van Nicolas de Bonnefons uit 1655. Daar worden ‘rissoles à frire’ vermeld. Pasteitjes opgerold in paneermeel, gebakken of gefrituurd. Gevuld met hartige ingrediënten. Het werd geserveerd als ‘side dish’, als hoofdgerecht of als voorgerecht. Risolles varianten komen vandaag voor  er in Portugal, Ierland, Polen, Brazilië,  Nieuw zeeland, Australië, Indonesië.

In 1691 schreef François Massialot, de chefkok van de adel in het tijdperk van Lodewijk XIV zijn beroemde kookboek ‘Le cuisinier roïal et bourgeois’. Massialot, die de oervader van de kroket kan genoemd worden, schreef in dat kookboek over de ‘croquet’ en niet over het Franse woord croquette.

Croquette dat in Frankrijk in 1835 werd toegevoegd aan de Franse taal. De croquette had een rijke vulling, omwikkeld met paneermeel en gefrituurd in reuzel (varkensvet). Croquer is het franse woord voor ‘knabbelen’.

In 1734 wordt het boek van Massialot herdrukt in Nederland. En begonnen de Nederlanders aan hun kroket avontuur waarvan ze er in 2020 maar liefst 300 miljoen zouden van opeten. Bijna 180 miljoen in de horeca en  120 miljoen thuis. Kroketten zijn in 2020 de derde meest gegeten snack in Nederland.

In 1750 schrijft  Petronella Calkoen haar boek ‘kook en stoov’. 2 ‘croquette’ recepten. Met gebakken peterselie.

In 1830 vind je een handgeschreven kookboek in de universiteitsbibliotheek van Amsterdam kroket recepten. De kroketten worden op 3 wijzen genoemd: croquettes, kroket croquant en gehakjes. Vullingen met garnalen, zwezerik, rund en kalfsvlees worden de standaard.

De kroket die eerst werd gegeten als chique voorgerecht in de tijden van Lodewijk XIV. Kroketten kregen steeds scherpere prijzen en werd meer en meer een eenvoudige snack en volksvoedsel.  

De Nederlanders gingen de kroket ‘uit de muur eten’. Voor de Nederlandse banketbakkers (stukjes vlees in de kroket) en slagers (draadjesvlees in de kroket) een manier om ook na sluitingstijd, kroketten te kunnen blijven verkopen. Van exquise kroket naar massa productiehapje.

Vandaag gaan sterrenchefs en Bertyn de kroket herwaarderen. Chefs vullen ze met dure ingrediënten. Gesofistikeerde en chique kroketten kennen zo hun weg naar hun gasten.  Bertyn maakt de kroket biologisch, vegetarisch en bijzonder lekker. Zodat iedereen ervan kan genieten.

Bekijk de producten

verpakking van de vegetarische en biologische groente- kaas kroketten van Bertyn

Veggie & Bio croquet – 3x Groente-kaas kroketten

De vegetarische Groente-kaas kroketten van Bertyn zitten vol smaak en zijn ambachtelijk bereid. Binnenin vind je een smeuïge ragout, bereid in een afsmakende bouillon, gerold in een krokant jasje van […]

verpakking van de vegetarische en biologische groentekroketten van Bertyn

Veggie & Bio croquet – 3x Groentekroketten

De biologische & vegetarische groentekroketten van Bertyn zitten vol smaak en zijn ambachtelijk bereid. Binnenin vind je een smeuïge ragout van groenten, bereid in een afsmakende bouillon, gerold in een […]

verpakking van de vegetarische en biologische Jersey kaas kroketten van Bertyn

Veggie & Bio croquet – 3x Jersey kaas kroketten

De vegetarische Jersey kaaskroketten van Bertyn zitten vol smaak en zijn ambachtelijk bereid. Binnenin vind je smeuïge Jersey kaas gerold in een krokant jasje van spelt. De ambachtelijke kaaskroketten worden […]

Veggie & Bio croquet – 3x Oesterzwamkroketten

De vegetarische oesterzwamkroketten van Bertyn zitten vol smaak en zijn ambachtelijk bereid. Binnenin vind je een smeuïge ragout van oesterzwammen, bereid in een afsmakende bouillon, gerold in een krokant jasje […]

verpakking van de vegetarische en biologische mini kroketten gevuld met Jersey kaas van Bertyn

Veggie & Bio mini croquet – 8x Jersey kaas mini kroketten

De vegetarische Jersey kaas mini kroketten van Bertyn zitten vol smaak en zijn ambachtelijk bereid. Binnenin vind je een smeuïge Jersey kaas gerold in een krokant jasje van spelt. De […]

Inspiratie om te koken met seitan van bertyn

Biologische seitan van Bertyn is gemakkelijk te verwerken in vegetarische gerechten. In klassieke gerechten kan je seitan gebruiken als vleesvervanger. Een vleesvervanger zonder cholesterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Ideaal op je veggiedag. Op deze Bertyn- website vind je een heleboel recepten voor seitan.

bekijk onze recepten

Seitan recept suggesties

Stoverij van seitan met bruin bier en pruimen

Stoverij van seitan met bruin bier en pruimen

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Totale bereiding: 0 minuten |Type: Hoofdgerecht, Stoverij

Bekijk recept
Vegetarische lasagne met seitan gehakt

Vegetarische lasagne met seitangehakt

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 30 minuten | Bereidingstijd: 50 minuten | Totale bereiding: 80 minuten |Type: Hoofdgerecht, Pasta

Bekijk recept
Een vegetarische carpaccio van seitan

Vegetarische carpaccio van seitan met een marinade van sojasaus en wasabi

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereiding: 20 minuten |Type: Voorgerecht, Vleesvervanger

Bekijk recept

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Tine Tomme schrijfster van Puur en vegetarisch

Tine Tomme

Schrijfster van 'Puur en vegetarisch'

”We gebruiken in Avalon vaak de seitan van Bertyn. En zijn er tot op heden elke keer tevreden van”