Vegetariër worden: vegetarisch eten wordt gangbaarder, ruimere keuze vega vleesvervangers zoals seitan

Leven als een vegetariër kan voor anderen erg exotisch overkomen. Nog te weinig mensen hebben een idee wat dit inhoudt, wat de beweegredenen kunnen zijn of staan er simpelweg niet erg voor open. Er bestaan veel clichés rond vegetarisch eten en vegetarisch zijn. Recent kwam er in België een reclame op de televisie waarin vegetariërs werden afgeschilderd als bleke, naïeve hippies met veel puisten welke alleen maar rauwe groenten als worteltjes en selderij knagen. Dit bracht veel teweeg: vegetarisch zijn past al lang niet meer in een hokje en wordt steeds ‘gewoner’ voor iedereen.

In restaurants lijkt het aanbieden van volwaardige vegetarische gerechten nog wat achter te lopen, je ziet nog te vaak de pasta pesto voorbij komen. Gelukkig wordt het aantal compleet vegetarische of vegan restaurants wel steeds groter. In koksopleidingen wordt helaas nog te weinig aandacht gegeven aan de plantaardige en vegetarische keuken. Toch is deze wereld van kruiden, eetbare bloemen en combinaties met groenten en vruchten ontzettend inspirerend en vooral ook: de toekomst.

Steeds meer vleesvervangers zoals seitan. Vegetarische recepten makkelijk te vinden.

Men denkt misschien dat het aanbod voor vegetariërs bijvoorbeeld in de supermarkt erg beperkt is. Dit is echter de laatste jaren zeker niet meer het geval. Vandaag de dag is het zelfs steeds gemakkelijker om te kiezen voor vegetarisch. De alternatieven zijn talrijk. Je hebt typische vleesvervangers zoals tempeh, seitan of tofu en er zijn nog zo veel andere, zoals granen, peulvruchten en zuivel. In 2013 was de markt voor vleesvervangers goed voor zo’n 3,2 miljard dollar. Er wordt een stijging verwacht met 6,4% per jaar. Natuurlijk komt dit nog niet in de buurt van de cijfers van de vleesindustrie maar het is erg positief. In magazines, in kookprogramma’s en op receptensites kun je steeds meer vegetarische recepten vinden, ook dat draagt bij aan de toegankelijkheid van vega eten.

Waarom vleesvervanger Seitan de ideale keuze is wanneer men vegetarisch wilt eten.

De seitan van Bertyn is wat structuur betreft amper van vlees te onderscheiden en wordt ook wel de filet pur onder de vleesvervangers genoemd. Met een hartige smaak en zijn sponzige vleesstructuur in een bouillon gekookt. Vleesvervangers brengen niet alleen variatie in onze voeding, ze zijn vaak ook erg veelzijdig te gebruiken. Alleen seitan al geeft zo veel mogelijkheden. Daarnaast zijn ze bij Bertyn verkrijgbaar in verschillende vormen en smaken. Zo hebben we de steaks, de blocs (waar je zelf de seitan af kan snijden) en de tops (blokjes seitan). Op dit moment hebben we meer dan 8 verschillende soorten smaken. Keuze genoeg dus, voor ieder recept is er namelijk weer een bijpassende soort seitan.

Inspiratie om te koken met bertyn

bekijk onze recepten

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Attile Hildmann

Attila Hildmann

Vegan chef en fitnessmodel

Wanneer het gaat over de verschillende soorten vleesvervangers, zegt Attila wanneer hij de klaargemaakte seitan proeft: “Wow….echt goed” Ook over de consistentie van Seitan is Attila Hildmann te spreken:”De seitan is extreem knapperig geworden en heeft een vleesachtige consistentie. Uitstekend!”