Martine Prenen krijgt een rondleiding bij Bertyn.

Over Cowspiracy, vegan en seitan.

Onlangs verscheen Martine Prenen ten tonele bij Bertyn. Ze had interesse in onze authentieke seitan en was benieuwd of ze eens een rondleiding mocht krijgen. Ze vroeg zich af hoe seitan wordt gemaakt, welk proces hier bij komt kijken? Samen met de chef van Bertyn, Serge Restiau, werd het een uitgebreide tour en keek Martine Prenen mee tijdens het maken van onze perfecte seitan…Volg je mee?

Wie is Martine Prenen?

Martine Prenen is een bekende Vlaamse persoonlijkheid. Jarenlang was ze omroepster en presentatrice op zowel de Vlaamse als de Nederlandse televisie. Tegenwoordig ligt haar focus op voeding, gezondheid en ecologie. Ze schreef al 4 boeken, 3 boordevol praktische en originele tips om een goede levensstijl na te streven. Momenteel is ze bezig met haar 5e, die over de menopauze zal gaan, en weet ze ook al dat er een 6e, over vegan eten, aan gaat komen.

Martine Prenen is vegan geworden: de film Cowspiracy zorgde voor de ommezwaai

Martine Prenen is begin 2016 vegan geworden, na jarenlang flexitariër geweest te zijn. De documentaire Cowspiracy zorgde daar voor.

Over de documentaire Cowspiracy

Martine Prenen besloot vegan te worden na/tijdens het zien van de documentaire Cowspiracy. Een keerpunt in haar leven, waarschijnlijk bij velen.

Cowspiracy is een documentaire uit 2014 over de vee-en zuivelindustrie. De film draait niet om het dierenleed maar vooral over de ecologische effecten van deze industrieën. Je ziet hoe Amerikaanse en andere internationale milieuorganisaties met de beschikbare informatie omgaan en hoe de gewone mens zich eigenlijk totaal niet bewust is van wat er speelt in de wereld van de vee-en zuivelindustrie. Een echte aanrader en zoals aangegeven ook een echte eye-opener voor velen.

Authentieke seitan: uniek bij Bertyn en interessant voor hen die vegan zijn

Haar interesse in de seitan van Bertyn was al snel gewekt. Bertyn Seitan is de ideale toevoeging op een vegan dieet.

De seitan van Bertyn wordt nog steeds authentiek gemaakt. Met de hand, door seitanmakers die na jaren pas echt de kneepjes van het vak kennen. De recepten van de verschillende soorten seitan van Bertyn worden kleinschalig gemaakt, afhankelijk van de bestellingen.

Het ambachtelijke proces bij Bertyn zorgt er voor dat het eindproduct lichtjes varieert en niet rechttoe rechtaan is. Wanneer je bepaalde elementen gaat forceren gaat dit namelijk ook ten koste van de kwaliteit.

Seitan ideaal voor vegans zoals Martine Prenen

Onze productieruimte bevindt zich in het kleine plaatsje Schoten (BE, bij Antwerpen). Wij bezetten samen met de merken Amanprana en Pineo een bedrijfsruimte (ons gezamenlijke moederbedrijf is Noble-House). Hierin hebben wij onze eigen afgesloten productieruimte. Al delen wij wel de kantine. Uiteraard, voor de hygiëne, dienen alle bezoekers zich te hullen in hygiënekleding en een haarnetje. Zo ook Martine Prenen…

De rondleiding van vegan Martine Prenen bij Bertyn Authentieke seitan

Martine Prenen stapt binnen in de wereld van de authentieke seitanmakers van Bertyn. Voorzien van hygiënische kleding ontdekte Martine Prenen de wereld van de authentieke Bertyn Seitan. Hoewel ze eerder al wel seitan had gegeten en geproefd wist ze nog niet helemaal hoe seitan werd gemaakt of hoe je deze op de juiste manier kunt bereiden. Na haar bezoek hebben we dan ook nog een kooksessie gehouden waarbij ze van chef Serge Restiau wat tips en trics meegekregen heeft.

Hoe maken wij seitan? Het stappenplan van Bertyn Seitan voor de meest authentieke seitan

Het productieproces in beeld:

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's

Inspiratie om te koken met seitan van bertyn

Biologische seitan van Bertyn is gemakkelijk te verwerken in vegetarische gerechten. In klassieke gerechten kan je seitan gebruiken als vleesvervanger. Een vleesvervanger zonder cholesterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Ideaal op je veggiedag. Op deze Bertyn- website vind je een heleboel recepten voor seitan.

bekijk onze recepten

Seitan recept suggesties

Gemarineerde seitan met venkelzaad

Gemarineerde seitan met venkelzaad, mosterd, kokosbloesemsuiker en walnootolie

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 45 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereiding: 65 minuten |Type: Hoofdgerecht, Vleesvervanger

Bekijk recept
Ideale vegetarische Jamaicaanse jerk recept met seitan

Jamaicaans jerk recept met vleesvervanger seitan, chili en gember.

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 25 minuten | Totale bereiding: 40 minuten |Type: Hoofdgerecht, Stoverij, Vleesvervanger

Bekijk recept
vegetarische kipvingers recept gemaakt van seitan

Vegetarische kipvingers

Recept geschikt voor: 12 stuks | Moeilijkheid: Makkelijk | Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Wachttijd: 30 minuten | Totale bereiding: 50 minuten |Type: Hoofdgerecht, Snack, Tapa & hapje, Tapa & hapje, Vleesvervanger

Bekijk recept

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Vegatopia.com

enthousiast over Bertyn seitan

“We hoorden onze Belgische redacteuren er al over: seitan van Bertyn zou zalig zijn. En inderdaad: dit is bijzonder lekkere, authentieke seitan – en ook nog eens 100% biologisch”

“Een flink aantal producten van Bertyn is niet van tarwe maar van spelt gemaakt – en niet zomaar spelt, maar Oberkülmer Rotkorn oerspelt. De seitan van tarwe wordt overigens ook van een oersoort gemaakt: Manitoba oertarwe. Een authentieke seitan dus, ambachtelijk gemaakt van oergranen, met traditioneel gefermenteerde sojasaus. Wij zijn alvast enthousiast!”

“Bertyn seitan heeft een goede textuur en is absoluut niet gummi-achtig – iets dat je nog wel eens ziet bij andere seitanproducenten”