Martine Prenen krijgt een rondleiding bij Bertyn.

Over Cowspiracy, vegan en seitan.

Onlangs verscheen Martine Prenen ten tonele bij Bertyn. Ze had interesse in onze authentieke seitan en was benieuwd of ze eens een rondleiding mocht krijgen. Ze vroeg zich af hoe seitan wordt gemaakt, welk proces hier bij komt kijken? Samen met de chef van Bertyn, Serge Restiau, werd het een uitgebreide tour en keek Martine Prenen mee tijdens het maken van onze perfecte seitan…Volg je mee?

Wie is Martine Prenen?

Martine Prenen is een bekende Vlaamse persoonlijkheid. Jarenlang was ze omroepster en presentatrice op zowel de Vlaamse als de Nederlandse televisie. Tegenwoordig ligt haar focus op voeding, gezondheid en ecologie. Ze schreef al 4 boeken, 3 boordevol praktische en originele tips om een goede levensstijl na te streven. Momenteel is ze bezig met haar 5e, die over de menopauze zal gaan, en weet ze ook al dat er een 6e, over vegan eten, aan gaat komen.

Martine Prenen is vegan geworden: de film Cowspiracy zorgde voor de ommezwaai

Martine Prenen is begin 2016 vegan geworden, na jarenlang flexitariër geweest te zijn. De documentaire Cowspiracy zorgde daar voor.

Over de documentaire Cowspiracy

Martine Prenen besloot vegan te worden na/tijdens het zien van de documentaire Cowspiracy. Een keerpunt in haar leven, waarschijnlijk bij velen.

Cowspiracy is een documentaire uit 2014 over de vee-en zuivelindustrie. De film draait niet om het dierenleed maar vooral over de ecologische effecten van deze industrieën. Je ziet hoe Amerikaanse en andere internationale milieuorganisaties met de beschikbare informatie omgaan en hoe de gewone mens zich eigenlijk totaal niet bewust is van wat er speelt in de wereld van de vee-en zuivelindustrie. Een echte aanrader en zoals aangegeven ook een echte eye-opener voor velen.

Authentieke seitan: uniek bij Bertyn en interessant voor hen die vegan zijn

Haar interesse in de seitan van Bertyn was al snel gewekt. Bertyn Seitan is de ideale toevoeging op een vegan dieet.

De seitan van Bertyn wordt nog steeds authentiek gemaakt. Met de hand, door seitanmakers die na jaren pas echt de kneepjes van het vak kennen. De recepten van de verschillende soorten seitan van Bertyn worden kleinschalig gemaakt, afhankelijk van de bestellingen.

Het ambachtelijke proces bij Bertyn zorgt er voor dat het eindproduct lichtjes varieert en niet rechttoe rechtaan is. Wanneer je bepaalde elementen gaat forceren gaat dit namelijk ook ten koste van de kwaliteit.

Seitan ideaal voor vegans zoals Martine Prenen

Onze productieruimte bevindt zich in het kleine plaatsje Schoten (BE, bij Antwerpen). Wij bezetten samen met de merken Amanprana en Pineo een bedrijfsruimte (ons gezamenlijke moederbedrijf is Noble-House). Hierin hebben wij onze eigen afgesloten productieruimte. Al delen wij wel de kantine. Uiteraard, voor de hygiëne, dienen alle bezoekers zich te hullen in hygiënekleding en een haarnetje. Zo ook Martine Prenen…

De rondleiding van vegan Martine Prenen bij Bertyn Authentieke seitan

Martine Prenen stapt binnen in de wereld van de authentieke seitanmakers van Bertyn. Voorzien van hygiënische kleding ontdekte Martine Prenen de wereld van de authentieke Bertyn Seitan. Hoewel ze eerder al wel seitan had gegeten en geproefd wist ze nog niet helemaal hoe seitan werd gemaakt of hoe je deze op de juiste manier kunt bereiden. Na haar bezoek hebben we dan ook nog een kooksessie gehouden waarbij ze van chef Serge Restiau wat tips en trics meegekregen heeft.

Hoe maken wij seitan? Het stappenplan van Bertyn Seitan voor de meest authentieke seitan

Het productieproces in beeld:

Inspiratie om te koken met seitan van bertyn

Biologische seitan van Bertyn is gemakkelijk te verwerken in vegetarische gerechten. In klassieke gerechten kan je seitan gebruiken als vleesvervanger. Een vleesvervanger zonder cholesterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Ideaal op je veggiedag. Op deze Bertyn- website vind je een heleboel recepten voor seitan.

bekijk onze recepten

Seitan recept suggestie's

Heerlijke macaroni met pittige tomatensaus en gehaktballen van seitan

Macaroni met een pikante tomatensaus en gehaktballen van seitan

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 25 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Wachttijd: 120 minuten | Totale bereiding: 175 minuten | Type: Hoofdgerecht, Pasta

Bekijk recept
Recept voor romige aardappelsoep

Romige aardappelsoep recept met stukjes seitan en amandelmelk

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 15 minuten | Totale bereiding: 30 minuten | Type: Hoofdgerecht, Soep

Bekijk recept
De soep van pompoen geserveerd met een chips van seitan

Soep van pompoen met peterselie en chips van seitan

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 190 minuten | Totale bereiding: 210 minuten | Type: Hoofdgerecht, Voorgerecht, Soep

Bekijk recept

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Alexander

Alexander Gershberg

chef-kok bij VEGAN SUNDAYS, catering en evenementenbedrijf

“De seitan is erg lekker! Eén van de lekkerste die ik heb geprobeerd. De textuur is perfect. Die met de chili was uitzonderlijk goed. MMMM…lekker!” vegansundays.com