Risotto van parelgort met een romig, vegetarisch stoofpotje van seitan

Ingrediënten

 • 1,5 Veggie Protein Bloc
 • 200g cashewnoten
 • 1,5l gistvrije groentebouillon
 • ¼l witte wijn
 • 250g parelgort
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 kleine ui
 • 1 snufje fleur de sel (Amanprana)
 • 1 snufje peper
 • 2tl kruidenmix (Amanprana ORAC Botanico Mix)
 • 4el Kokosbloesemsuiker (Gula Java Brut van Amanprana)

Bereiding van risotto van parelgort met een romig, vegetarisch stoofpotje van seitan

 1. Laat ter voorbereiding de cashewnoten minimaal 4 uur lang weken in ca. 600 ml koud water, alvorens de noten in de mixer tot cashewnotenroom te pureren.
 2. Pel de uien en de knoflook en snijd deze in dunne schijfjes.
 3. Bak de helft hiervan samen met de seitan tot deze wat bruin zijn, voeg wat fleur de sel en peper toe en haal deze van het vuur af.
 4. Laat dit wat rusten onder een deksel, totdat het klaar is om verder verwerkt te worden.
 5. Fruit vervolgens de andere helft van de ui en de knoflook in een beetje olijfolie, voeg daar de parelgort aan toe en laat deze meebakken maar zeker niet van kleur veranderen.
 6. Blus het geheel daarop met de witte wijn en de helft van de cashewnotenroom en laat alles gaar koken, terwijl je onafgebroken blijft roeren.
 7. Voeg telkens wanneer de parelgort aan de bodem van de pan begint te kleven, een beetje groentebouillon toe, terwijl je verder roert, en blijf dit herhalen totdat de risotto van parelgort al dente is.
 8. Breng deze vervolgens op smaak met wat fleur de sel, peper en kruidenmix en houd het geheel daarna warm.
 9. Leg nu de seitan opnieuw in de pan en laat ze warm worden.
 10. Blus ze vervolgens met een scheut witte wijn en voeg er daarna de resterende room van cashewnoten aan toe.
 11. Laat het geheel vervolgens inkoken, totdat je een romige saus hebt.
 12. Voeg dan nog de kokosbloesemsuiker toe en laat het geheel opnieuw even trekken, terwijl je blijft roeren.
 13. Kruid tot slot bij naar smaak en serveer het eindresultaat samen met de risotto. Smakelijk eten.

Tip van Stefano:

Parelgort, gerst en gort. Wat is het? Graansoorten uitgelegd

Om de gort te verkrijgen wordt het vliesje van een gerstekorrel af gehaald, dit is het verschil. Gort is dus eigenlijk gepelde gerst. Vroeger was gort een erg populaire graansoort maar nu wordt gort vooral gegeten door dieren omdat het in dierenvoeding wordt verwerkt. Toch maken we vaker gebruik van gerst dan men zou denken, zo wordt bier namelijk ook gemaakt van onder andere gerst. Wat is dan parelgort? Bij gewone reguliere gort wordt er ongeveer 15% van de korrel af geslepen. Bij parelgort wordt er ongeveer 30% van de korrel af geslepen, deze wordt dan een mooi rond, als in de vorm van een parel.

Het bereiden van parelgort. Wat is de beste manier? Ideaal als risotto

Parelgort is een mooie vervanging van risottorijst. Wanneer je wilt kiezen tussen parelgort, gerst en gort is gerst de meest volkoren versie, met een erg stevige structuur. Er wat tussenin is de gort en het meest zachte en delicaat is de parelgort. De bereiding van deze graansoorten vergt wel wat tijd. Je kunt deze namelijk het beste al van te voren laten weken, een nachtje. Vervolgens het graan even laten koken en vervolgens nog een uur of twee/drie laten wellen. Uiteraard heb je ook genoeg mogelijkheden voor een meer snelle maaltijd met parelgort, gort of gerst, er zijn namelijk ook voorgekookte varianten. Kijk altijd even op de verpakking om te achterhalen wat de beste manier is voor betreffende graan. Het loont in ieder geval zeker de moeite om wat tijd te steken in de bereiding, want lekker is het zeker! In dit recept wordt de parelgort gebruikt ter vervanging van de traditionele risotto.

Stefano Vicinoadio kok en fan van Bertyn

Stefano Vicinoadio

Wie is Stefano Vicinoadio? Wij hebben hem bij Bertyn leren kennen op een bio-beurs in Duitsland. Direct een warme ontmoeting waaruit een mooie samenwerking is ontstaan. Door het ontdekken van wederzijdse interesse (vegan, voeding, gezondheid) is de samenwerking gestart. Stefano is eigenlijk fotograaf, zijn passie. Zijn liefde voor koken zorgt voor de meest heerlijke recepten mét mooie foto's.Stefano omschrijft zichzelf als kleurrijk, luid, veganistisch, vriend, ontdekker, digitale nomade en recht door zee.Stefano gooide roer om: gezond eten, gezond leven met vegan producten Zijn leven heeft een andere wending genomen toen hij erg ziek werd. Toen hij 33 was ging het leven hem voor de wind. Hij stond echter niet stil bij zijn eigen gezondheid. Hij rookte, dronk veel alcohol, werkte vaak zo'n 16 uur per dag en werkte ongeveer zo'n 2 liter koffie per dag naar binnen. Tot hij twee ernstige hernia's kreeg. Daarnaast kampte hij met flink wat overgewicht. Hij besefte dat het zo niet verder kon en besloot zijn leven om te gooien. Hij besloot het drinken en roken helemaal uit te bannen en langzaamaan veranderde hij ook zijn voedingspatroon, tot hij uiteindelijk, voor zo goed als 99% veganist werd.Vegan recepten, stapje verder dan vegetarisch De recepten van Stefano zijn dus allemaal vegan recepten. Wanneer je enkel vegan eet vermijdt je het gebruik van dierlijke producten. Dit is dus eigenlijk ngo een stapje verder als het vegetarisme. Ook eieren, zuivel en honing zijn dan weggelaten. Deze recepten van Stefano zullen je laten zien dat het zeker niet zo is dat er niets meer overblijft om te gebruiken. Bekijk de recepten en probeer ze zelf!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Alexander

Alexander Gershberg

chef-kok bij VEGAN SUNDAYS, catering en evenementenbedrijf

“De seitan is erg lekker! Eén van de lekkerste die ik heb geprobeerd. De textuur is perfect. Die met de chili was uitzonderlijk goed. MMMM…lekker!” vegansundays.com

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's