Macaroni met een pikante tomatensaus en gehaktballen van seitan

Ingrediënten

Ingrediënten voor de tomatensaus:

 • 1 prei
 • 2 wortelen
 • 1 stengel selderij
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 kleine gedroogde chilipeper
 • ½l rode wijn
 • ½l gistvrije groentebouillon
 • 2 blikjes gepelde tomaten (ca. 400 g)
 • 4el tomatenpuree
 • 150ml Olijfolie (Verde Salud van Amanprana)
 • Een snufje fleur de sel (Amanprana)
 • Een snufje peper
 • 4 gedroogde laurierbladeren

Ingrediënten voor de gehaktballen van seitan:

 • 1 Veggie Protein Bloc – Spelt
 • 1 kleine ui
 • 1 kleine verse chilipeper
 • 4 teentjes knoflook
 • 1el maïsmeel
 • 1el Paneermeel

Bereiding van macaroni met een pikante tomatensaus en gehaktballen van seitan

 1. Maak om te beginnen alle groenten en de knoflook schoon. Hak de knoflook in fijne stukjes en snijd alle groenten in gelijkmatige blokjes.
 2. Verwarm de olijfolie in een grote pan en rooster de knoflook lichtjes.
 3. Voeg daarna de rest van de groenten toe samen met de tomatenpuree en laat het geheel ca. 5 à 8 minuten lang lichtjes aanstoven.
 4. Blus daarna met rode wijn en groentebouillon en kook het geheel kort op.
 5. Voeg vervolgens de tomaten en de laurierbladeren toe.
 6. Zet het vuur zachtjes en laat alles ca. 2 uur sudderen.

Het maken van gehaktballen van seitan:

 1. Snijd intussen de seitan, de ui, de knoflook en de chilipeper in blokjes en draai alles samen door een gehaktmolen, zodat je een fijne gehaktbrij krijgt.
 2. Wanneer er geen gehaktmolen aanwezig is kun je deze ook in een mixer toevoegen.
 3. Meng het gehakt vervolgens met een eetlepel maïsmeel en een eetlepel paneermeel en kneed alles goed door elkaar.
 4. Als het allemaal iets te droog begint te worden, voeg je een paar druppels water toe en ga je verder met kneden.
 5. Laat het gehakt daarna 20 minuten afgedekt rusten.
 6. Draai vervolgens met vochtige handen gelijkmatige ballen en frituur deze goudbruin in Amanprana kokosolie.
 7. Wanneer deze goudbruin zijn laat je de balletjes eerst op huishoudpapier uitdruppelen om ze daarna aan de saus toe te voegen en samen met de saus verder te laten koken.
 8. 10 minuten voor het einde van de kooktijd haalt u de tomaten eruit en snijdt u deze klein/pureert u deze om ze daarna opnieuw toe te voegen.
 9. Breng vervolgens water met zout aan de kook en kook de macaroni hierin al dente.
 10. Dien ten slotte alles samen warm op.

Tip van Stefano:

Gehaktballen en tomatensaus, de ideale combinatie

Een klassieker is toch wel de combinatie gehaktballen en tomatensaus, in dit recept heerlijk met macaroni maar je kunt deze natuurlijk bij iedere andere pasta serveren. Denk bijvoorbeeld aan de spaghetti met gehaktballen en tomatensaus in de film Lady en de Vagebond. Waarom deze combinatie zo perfect is? De smaken passen als een puzzelstukje in elkaar. Natuurlijk kun je de klassieker helemaal naar eigen smaak invulling geven. Stop wat extra knoflook of basilicum in de saus of voeg nog een scheutje room toe. Je kunt er je persoonlijke twist aan geven. In dit recept is het authentieke recept voor de gehaktballen van gehakt vervangen door vegetarische gehaktballen van seitan.

Stefano Vicinoadio kok en fan van Bertyn

Stefano Vicinoadio

Wie is Stefano Vicinoadio? Wij hebben hem bij Bertyn leren kennen op een bio-beurs in Duitsland. Direct een warme ontmoeting waaruit een mooie samenwerking is ontstaan. Door het ontdekken van wederzijdse interesse (vegan, voeding, gezondheid) is de samenwerking gestart. Stefano is eigenlijk fotograaf, zijn passie. Zijn liefde voor koken zorgt voor de meest heerlijke recepten mét mooie foto's.Stefano omschrijft zichzelf als kleurrijk, luid, veganistisch, vriend, ontdekker, digitale nomade en recht door zee.Stefano gooide roer om: gezond eten, gezond leven met vegan producten Zijn leven heeft een andere wending genomen toen hij erg ziek werd. Toen hij 33 was ging het leven hem voor de wind. Hij stond echter niet stil bij zijn eigen gezondheid. Hij rookte, dronk veel alcohol, werkte vaak zo'n 16 uur per dag en werkte ongeveer zo'n 2 liter koffie per dag naar binnen. Tot hij twee ernstige hernia's kreeg. Daarnaast kampte hij met flink wat overgewicht. Hij besefte dat het zo niet verder kon en besloot zijn leven om te gooien. Hij besloot het drinken en roken helemaal uit te bannen en langzaamaan veranderde hij ook zijn voedingspatroon, tot hij uiteindelijk, voor zo goed als 99% veganist werd.Vegan recepten, stapje verder dan vegetarisch De recepten van Stefano zijn dus allemaal vegan recepten. Wanneer je enkel vegan eet vermijdt je het gebruik van dierlijke producten. Dit is dus eigenlijk ngo een stapje verder als het vegetarisme. Ook eieren, zuivel en honing zijn dan weggelaten. Deze recepten van Stefano zullen je laten zien dat het zeker niet zo is dat er niets meer overblijft om te gebruiken. Bekijk de recepten en probeer ze zelf!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

6outta7

Blogger over veganistisch voedsel

“Seitan is geweldig. Ik ben er dol op. Seitan (uitgesproken als ‘say-tan’) is één van de meest veelzijdige nepvleesproducten op de markt. Hoe seitan smaakt, hangt volledig af van hoe je het op smaak brengt: je zou het een smaakspons kunnen noemen.”

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's