Teriyaki seitan met rijst en erwten

Ingrediënten

 • 2 kopjes Basmatirijst
 • 120g verse doperwten of doperwten uit de diepvries
 • 200g peulen
 • 300g verse spinazie
 • 150g broccoliroosjes
 • 2 verpakkingen Teriyaki Protein Tops
 • 200g verse kiemen naar keuze, bij voorkeur zelf geteeld
 • 4 teentjes knoflook
 • 4 eetlepels sojasaus
 • 2 eetlepels Amanprana rode palmolie
 • 1 theelepel Amanprana Orac botanico mix

Bereiding van teriyaki seitan met rijst en erwten

 1. Was de basmatirijst en breng met vier kopjes water aan de kook, zet vervolgens het fornuis laag en voeg de erwten toe.
 2. De rijst met het deksel op de pan zacht laten koken totdat het water compleet opgenomen is.
 3. De pan vervolgens aan de kant zetten totdat de rijst geserveerd wordt.
 4. De groenten schoonmaken en afspoelen.
 5. De knoflook schillen en in fijne schijven snijden.
 6. De spinazie, broccoli en peulen in grove stukjes snijden en in een kom opzij zetten.
 7. Een wok verhitten en vervolgens de Rode palmolie toevoegen. Daarin de knoflook goudbruin aanbakken.
 8. Vervolgens de seitan blokjes uit de saus/marinade halen en ca. 5 minuten lang mee bakken.
 9. Hierna de groenten toevoegen en aanbakken (steeds weer omkeren) totdat de spinazie helemaal zacht geworden is.
 10. Voeg vervolgens de marinade en sojasaus toe en verhit alles kort.
 11. Aromatiseren met zout, peper en de kruiden zodat een heerlijke teriyaki saus ontstaat.
 12. Nu pas de verse kiemen toevoegen en met de andere ingrediënten vermengen.
 13. De teriyaki seitan met een balletje van de rijst met erwten serveren.

Tip van Stefano:

Wat is teriyaki saus of seitan?

De term ‘teriyaki’ wordt vaak gebruikt in Oosterse recepten maar wat is teriyaki saus nu precies? Teriyaki is een Japans woord welke uit twee onderdelen bestaat: teri=glans en yaki=bakken/grillen. Teriyaki is dus een Japanse manier van grillen en glaceren. In de Westerse keuken is de term echt al ingeburgerd en de teriyaki saus is een saus welke in vele oosterse gerechten wordt gebruikt.

Teriyaki saus maken

Zelf teriyaki saus maken is eenvoudig en je kunt hier ook wat op variëren. De originele versie is een mix van sojasaus, sake, mirin en suiker en kan worden gebruikt om in de wokken, te marineren en te glaceren. Tegenwoordig is in de supermarkt ook teriyaki marinade of teriyaki saus te koop, meer gezond is het natuurlijk wanneer je deze zelf maakt met goede en biologische ingrediënten. Heerlijk bij de rijst of andere Japanse recepten.

Stefano Vicinoadio kok en fan van Bertyn

Stefano Vicinoadio

Wie is Stefano Vicinoadio? Wij hebben hem bij Bertyn leren kennen op een bio-beurs in Duitsland. Direct een warme ontmoeting waaruit een mooie samenwerking is ontstaan. Door het ontdekken van wederzijdse interesse (vegan, voeding, gezondheid) is de samenwerking gestart. Stefano is eigenlijk fotograaf, zijn passie. Zijn liefde voor koken zorgt voor de meest heerlijke recepten mét mooie foto's.Stefano omschrijft zichzelf als kleurrijk, luid, veganistisch, vriend, ontdekker, digitale nomade en recht door zee.Stefano gooide roer om: gezond eten, gezond leven met vegan producten Zijn leven heeft een andere wending genomen toen hij erg ziek werd. Toen hij 33 was ging het leven hem voor de wind. Hij stond echter niet stil bij zijn eigen gezondheid. Hij rookte, dronk veel alcohol, werkte vaak zo'n 16 uur per dag en werkte ongeveer zo'n 2 liter koffie per dag naar binnen. Tot hij twee ernstige hernia's kreeg. Daarnaast kampte hij met flink wat overgewicht. Hij besefte dat het zo niet verder kon en besloot zijn leven om te gooien. Hij besloot het drinken en roken helemaal uit te bannen en langzaamaan veranderde hij ook zijn voedingspatroon, tot hij uiteindelijk, voor zo goed als 99% veganist werd.Vegan recepten, stapje verder dan vegetarisch De recepten van Stefano zijn dus allemaal vegan recepten. Wanneer je enkel vegan eet vermijdt je het gebruik van dierlijke producten. Dit is dus eigenlijk ngo een stapje verder als het vegetarisme. Ook eieren, zuivel en honing zijn dan weggelaten. Deze recepten van Stefano zullen je laten zien dat het zeker niet zo is dat er niets meer overblijft om te gebruiken. Bekijk de recepten en probeer ze zelf!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Claudia Hirschberger

Blogger

“Ik kies vaak seitan, als ik reepjes maak die op vleesrepen lijken. De gerechten ´Saitan Stroganoff´ en ´Züri Seitan-Geschnätzi´ bijvoorbeeld profiteren niet alleen van de goede beet, maar ook van de lichtzoete eigen smaak van de seitan“

“De saus op de seitan is een andere smaak dan die het product zelf heeft en waarin het meestal kant-en-klaar gemarineerd aangeboden wordt. Ik vind dat deze smaak een harmonische combinatie vormt met andere ingrediënten. Ik spoel de seitan goed af voordat ik hem gebruik zodat het aroma niet dominant is en ik ben zuinig met zout bij de verdere verwerking”

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's