Slow Food: Bertyn lid

Bart Maes, Chantal Voets en Serge Restiau van Bertyn zijn lid van “Slow Food” sinds augustus 2009. Bart Maes, Chantal Voets en Serge Restiau van Bertyn zijn lid van “Slow Food” sinds 31 augustus 2009. Het eerste contact met de organisatie was reeds 10 jaar geleden en ook tijdens hun bezoek aan het “Salon del Gusto” en Terra Madre in Turijn in 2006 werden ze geboeid door deze visie.

Bertyn is lid van Slow Food

Bertyn is trots lid te zijn van Slow Food

De geschiedenis van Slow Food en Carlo Petrini

Slow Food is gesticht in 1986, als een “eco-gastronomische” (wijn en voeding) organisatie door voedsel activist Carlo Petrini in de kleine Noord-Italiaanse stad, Bra. Vroeger was Carlo Petrini de internationale woordvoerder van de boeren. Hij kwam op voor het beschermen van de locale voedselspecialiteiten tegen de wereld voedsel industrialisatie. In 1986 organiseerde Carlo de protestacties tegen fast food keten McDonald’s, toen deze hun intentie bekend maakten om in de buurt van de Spaanse Trappen (Trevi Fountain) in Rome een restaurant te openen. Enkele maanden later was “Slow Food” geboren. Dit stond voor: het in stand houden van goed voedsel, een rustige levensstijl, een hoge levenskwaliteit en de instandhouding van onze bedreigde planeet. Slow Food heeft 85.000 leden met eenzelfde visie in 132 landen.


De filosofie van Slow Food

Slow Food staat voor het beschermen van traditionele en duurzame kwaliteitsvoeding, het in stand houden van originele teeltmethoden en het verwerken en verdedigen van de biodiversiteit van gekweekte en wilde variëteiten. Verdediging van de kennis van de locale bevolking in harmonie met de hen omringende ecosystemen. Slow Food beschermt historische plaatsen en artistieke en sociale waarden. Eten is een agrarische daad,we moeten weten waar ons voedsel vandaan komt. Voor klanten moet het eten van goede kwaliteit zijn, eerlijk en zuiver. Slow Food bevordert smaakopvoeding en zorgt ervoor dat er een band ontstaat tussen de persoon die het eten klaar maakt en de persoon die het eten opeet. Dit gebeurt vaak door het organiseren van evenementen hierrond.

Terra Madre en Slow Food

Slow food beheert Terra Madre, een project dat steun geeft aan kleinschalige, duurzame locale economieën. Het netwerk telt vandaag 500 voedselproducenten uit 1600 gemeenschappen, 100 koks die Slow Food ondersteunen en 400 wetenschappers uit 150 landen. In oktober 2008 was de 3e editie van Terra Madre in Turijn. Het is een wereldbijeenkomst van gemeenschappen die bezig zijn met de puurheid van het voedsel.

Slow Food Convivia en Presidia

Presidia zijn kleinschalige projecten om ambachtelijke voedselproducenten te helpen om hun traditionele verwerkingsmethoden en eindproducten te bewaren. Dit is gestart in 2000 onder de leiding van “The Ark of taste”. Convivia zijn autonome en lokale groepen, de bouwstenen van Slow Food. Hun activiteiten brengen de filosofie van Slow Food tot leven. Ze zorgen voor een band tussen de producenten, ze organiseren proeverijen en seminaries, ze moedigen chef-koks aan om lokaal voedsel te gebruiken enz.

Slow Food ‘Salone del Gusto’

The Salone del Gusto wordt om de 2 jaar in Turijn georganiseerd door de Piedmont Regionale Autoriteit en de stad Turijn. De volgende keer is het in oktober 2010. De laatste keer trok deze beurs 172.400 bezoekers en waren er 567 standen.

Slow Food President en Vice Presidents


Carlo Petrini is de voorzitter van de Slow Food organisatie. Vicepresidenten zijn Vandana Shiva (India), Alice Waters (USA) en John Kariuki Mwangi (Kenia).

Vandana Shiva is een wereldwijd bekende milieuactiviste die probeert om de wereld te beschermen tegen de GGO’s van Monsanto. Ze wil ook de kleine boeren in India opleiden om te werken met biologische producten. In India heeft ze Navdanya opgericht, een beweging die strijdt voor het behoud van biodiversiteit en de rechten van de boeren. Ze is ook voorzitter van “the Research Foundation for Science, Technology and Natural Resource Policy”. Haar meest recente boek is: Biopiracy: The Plunder of Nature and Knowledge (Biopiraterij, het plunderen van de natuur en de kennis).

Alice Waters heeft een restaurant “Chez Panisse”. In 1996 leidde Waters’ inzet tot de oprichting van “The Edible Schoolyard” in Berkeley’s Martin Luther King Jr., Middle School: een 1 hectare grote tuin, een aangrenzende keuken-klas en een “eco-gastronomisch” curriculum. Door duizend studenten actief te betrekken bij alle aspecten van de voedselketen, is “het eetbare schoolplein” een model geworden voor een openbaar onderwijsprogramma dat kennis bijbrengt om de noodzaak in te zien dat er gewerkt moet worden aan een humane en duurzame toekomst.

John Kariuki Mwangi probeert de biodiversiteit van de landbouw van de Afrikaanse landen (Kenia) te verdedigen tegen de monocultuur en de afhankelijkheid van maïs.

Meer info : www.slowfood.com 

Inspiratie om te koken met bertyn

bekijk onze recepten

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Hipper vegetarier

Isabel Boerdam

Blogger en auteur van De Hippe Vegetariër

“Sinds ik mij echt ben gaan verdiepen in creatief en voedzaam vegetarisch koken, is er een wereld voor mij open gegaan. Wat een veelzijdigheid aan mooie, plantaardige producten en groenten met zóveel mogelijkheden in de keuken! Ik word er iedere dag weer blij van. De seitan van Bertyn is één van deze ontdekkingen. Zo’n puur en natuurlijk product, geen poespas, geen toevoegingen, biologisch én eiwitrijk. Dit vind ik een enorme plus als actief sportende vegetariër. Daarnaast ben ik verrast door structuur van het product, dat je kan bereiden als ware het vlees. Er zijn nog zoveel kooktechnieken die ik erop wil uittesten! Wat dacht je bijvoorbeeld van seitan gaar stoven in bier? Altijd al eens willen doen!” dehippevegetarier.nl