Seitan pepersteak met vegan gratin van paarse aardappelen

Ingrediënten voor seitan pepersteak met vegan gratin van paarse aardappelen

 • 2 Pepper Protein Steaks
 • 4 paarse aardappelen
 • 200g cashewnoten
 • ¾l water
 • ½el groentebouillon
 • 1el paprikapoeder
 • 1tl kokosbloesemsuiker (Amanprana Gula Java Brut)
 • een beetje Fleur de sel (Khoisan fleur de sel)
 • Kruidenmix (ORAC Botanico Mix met chili van Amanprana)
 • Walnootolie (Périgord extra vierge walnootolie van Amanprana)
 • 1 teentje knoflook

Bereiding van seitan pepersteak met vegan gratin van paarse aardappelen

 1. De cashewnoten samen met het water, het paprikapoeder, een beetje zout en peper, de groentebouillon en de kokosbloesemsuiker in de mixer op de hoogste stand pureren.
 2. Het geheel moet romig maar toch nog vloeibaar zijn, wanneer het nog te vast is van structuur kun je nog wat extra water toevoegen.
 3. Kruid het geheel vervolgens af met wat kruidenmix.
 4. Verwarm de oven voor op 250°C. Haal de seitan uit de verpakking, laat deze goed uitdruppel en leg deze in een ovenschaal.
 5. Druppel wat walnootolie over de seitan en bestrooi met wat kruidenmix, peper en fleur de sel.
 6. De paarse aardappelen vervolgens met een schaaf in dunne schijfjes schillen en deze, afwisselend met de saus, op de seitan stapelen.
 7. Zorg er voor dat het laatste laagje de saus is.
 8. Zet de schotel vervolgens in de oven en bak deze ongeveer in 40-45 minuten.
 9. Test of de aardappelen gaat zijn en dien op wanneer dit het geval is. Eet smakelijk!

Tip van Stefano:

De paarse aardappel. Wat is het en waar proeft deze naar?

Je ziet ze misschien niet zo vaak maar de paarse aardappel verovert de wereld. Oorspronkelijk komt deze uit Peru en Bolivia maar wordt tegenwoordig ok steeds vaker in de Westerse keuken gebruikt. De Paarde aardappel is, zoals de naam al aangeeft, paars van kleur. Zowel de schil als het vlees. Er zijn verschillende soorten van de paarse aardappel maar de smaak is meestal wat zoeter dan de normale aardappel, met een nootachtige smaak. Een bijkomend voordeel van de paarse aardappel is natuurlijk dat zijn kleur hem tot een echte blikvanger maakt.

De paarse aardappel naast kleurrijk ook gezond

De paarse kleur in de aardappel ontstaat doordat er veel anthocyanin in zit. Deze stof heeft een erg gunstige invloed op je gezondheid en werkt als antioxidant. De paarse aardappel bevat meer antioxidanten dan de gewone aardappel en zit daarnaast vol kalium. Ideaal dus om de paarse aardappel als bijgerecht te verwerken of bijvoorbeeld in een ovenschotel zoals in onderstaand recept.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Tine Tomme schrijfster van Puur en vegetarisch

Tine Tomme

Schrijfster van 'Puur en vegetarisch'

”We gebruiken in Avalon vaak de seitan van Bertyn. En zijn er tot op heden elke keer tevreden van”