Vegetarisch eten, steeds ruimere keuze aan vleesvervangers

Leven als een vegetariër kan voor anderen erg exotisch overkomen. Nog te weinig mensen hebben een idee wat dit inhoudt, wat de beweegredenen kunnen zijn of staan er simpelweg niet erg voor open. Er bestaan veel clichés rond vegetarisch eten en vegetarisch zijn. Recent kwam er in België een reclame op de televisie waarin vegetariërs werden afgeschilderd als bleke, naïeve hippies met veel puisten welke alleen maar rauwe groenten als worteltjes en selderij knagen. Dit bracht veel teweeg: vegetarisch zijn past al lang niet meer in een hokje en wordt steeds ‘gewoner’ voor iedereen.

In restaurants lijkt het aanbieden van volwaardige vegetarische gerechten nog wat achter te lopen, je ziet nog te vaak de pasta pesto voorbij komen. Gelukkig wordt het aantal compleet vegetarische of vegan restaurants wel steeds groter. In koksopleidingen wordt helaas nog te weinig aandacht gegeven aan de plantaardige en vegetarische keuken. Toch is deze wereld van kruiden, eetbare bloemen en combinaties met groenten en vruchten ontzettend inspirerend en vooral ook: de toekomst.

Steeds meer vleesvervangers zoals seitan. Vegetarische recepten makkelijk te vinden.

Men denkt misschien dat het aanbod voor vegetariërs bijvoorbeeld in de supermarkt erg beperkt is. Dit is echter de laatste jaren zeker niet meer het geval. Vandaag de dag is het zelfs steeds gemakkelijker om te kiezen voor vegetarisch. De alternatieven zijn talrijk. Je hebt typische vleesvervangers zoals tempeh, seitan of tofu en er zijn nog zo veel andere, zoals granen, peulvruchten en zuivel. In 2013 was de markt voor vleesvervangers goed voor zo’n 3,2 miljard dollar. Er wordt een stijging verwacht met 6,4% per jaar. Natuurlijk komt dit nog niet in de buurt van de cijfers van de vleesindustrie maar het is erg positief. In magazines, in kookprogramma’s en op receptensites kun je steeds meer vegetarische recepten vinden, ook dat draagt bij aan de toegankelijkheid van vega eten.

Waarom vleesvervanger Seitan de ideale keuze is wanneer men vegetarisch wilt eten.

De seitan van Bertyn is wat structuur betreft amper van vlees te onderscheiden en wordt ook wel de filet pur onder de vleesvervangers genoemd. Met een hartige smaak en zijn sponzige vleesstructuur in een bouillon gekookt. Vleesvervangers brengen niet alleen variatie in onze voeding, ze zijn vaak ook erg veelzijdig te gebruiken. Alleen seitan al geeft zo veel mogelijkheden. Daarnaast zijn ze bij Bertyn verkrijgbaar in verschillende vormen en smaken. Zo hebben we de steaks, de blocs (waar je zelf de seitan af kan snijden) en de tops (blokjes seitan). Op dit moment hebben we meer dan 8 verschillende soorten smaken. Keuze genoeg dus, voor ieder recept is er namelijk weer een bijpassende soort seitan.

Video's

De mogelijkheden met de Instant Protein Veganmix – 3x 90 gram Seitanburger van Bertyn zijn (bijna) eindeloos! Bekijk alle video's van onze recepten met deze proteine mix en laat je inspireren om vegetarische (of veganistische) eiwitrijke gerechten te maken voor jou en heel het gezin!

Bekijk alle video's

Inspiratie om te koken met seitan van bertyn

Biologische seitan van Bertyn is gemakkelijk te verwerken in vegetarische gerechten. In klassieke gerechten kan je seitan gebruiken als vleesvervanger. Een vleesvervanger zonder cholesterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Ideaal op je veggiedag. Op deze Bertyn- website vind je een heleboel recepten voor seitan.

bekijk onze recepten

Seitan recept suggesties

Heerlijke vegan soep van sperziebonen met aardappel en seitan

Soep van sperziebonen met aardappel en seitan

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 60 minuten | Totale bereiding: 75 minuten |Type: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht, Soep

Bekijk recept
Speltpasta met seitan en cantharel met een sausje van witte wijn

Speltpasta met cantharel en seitan. Heerlijk recept met een saus van witte wijn en amandelroom.

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 20 minuten | Totale bereiding: 40 minuten |Type: Hoofdgerecht, Pasta

Bekijk recept
Smakelijke spaghetti bolognese met een vegetarisch gehakt van seitan en tomatensaus

Spaghetti bolognese vegetarisch recept met gehakt van seitan, speltpasta en cashewnoten

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 25 minuten | Totale bereiding: 30 minuten |Type: Hoofdgerecht, Pasta

Bekijk recept

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Zo ben je als eerst op de hoogte van onze promoties, nieuwe producten en bio tips.

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Auteur en chef

“Even om te zeggen dat jullie echt zo’n schitterend product hebben gemaakt met de seitan! Hieronder een fotootje van reepjes die ik net gemaakt heb, yummm. Ik kook iedere week wel eens met jullie seitan en blijf onder de indruk van de kwaliteit! Just to say.” lisettekreischer.com