Wat is authentieke seitan?

Seitan is een koolhydraat arme en eiwitrijke vis- en vleesvervanger.

In het Japans betekent seitan letterlijk “gemaakt van eiwitten”. Het verhaal begint meer dan 1000 jaar geleden bij de Zenboeddhisten in Japan en China. Zenboeddhisten eten  noch vlees noch vis. In hun zoektocht naar plantaardige proteïne is seitan ontstaan. Deze vis- en vleesvervanger bevat tweemaal meer eiwitten en twintigmaal minder vet dan tofu.

Hoe werd authentieke seitan gemaakt?

De zenboeddhisten teelden zelf hun tarwe en spelt. Ze gebruikten krachtige oergranen. Pesticiden bestonden toen nog niet (gelukkig). Na de oogst werden de oergranen vermalen tot meel. Door het meel uit te wassen met afwisselend warm en koud zuiver water verdween ongewenste zetmeel en suiker . Het resultaat: een koolhydraatarm en eiwitrijk deeg. Dat werd gekneed totdat het de perfecte textuur kreeg. Een skill die jaren training en ervaring vereist. De Zenboeddhisten kookten de seitan in een smaakvolle bouillon. Een traditionele sojasaus met gember, knoflook en kombu algen. Zo creëerden ze hun heerlijk eiwitrijke seitan.

Hoe wordt de authentiek seitan van Bertyn gemaakt?

Vandaag maken de seitanmakers van Bertyn nog steeds authentieke seitan met oergranen zoals Oberkulmer Rotkorn spelt and Manitoba tarwe. De sojasaus die we gebruiken is, volgens een 500 jaar oud recept van Yoshio Aoki, een traditionele sojasaus die 15 maanden rijpt in eiken vaten.. De seitan van Bertyn is 100% biologisch, 100% vegan, koolhydraatarm, eiwitrijk en onweerstaanbaar lekker!

Seitan is een ongeëvenaarde visvervanger en vleesvervanger.

Vis bevat toxische metalen, vervuiling en xeno-oestrogenen. Authentiek seitan van Bertyn is biologisch en bevat deze slechte dingen niet. Daarnaast bevat authentieke seitan veel meer eiwitten dan vis. (bekijk de vergelijking)

Seitan is geen vlees. Voor elk stukje vlees dat je eet sterft een  dier en dan hebben we het nog niet over de impact dat het kweken van vlees heeft op ons milieu Authentieke seitan is 100% plantaardig en bevat daarnaast meer eiwitten dan vlees. 100% vegan. 100% biologisch en 100% dierenleedvrij (bekijk de vergelijking)

Seitan van Bertyn is gezonder dan veel andere vis- en vleesvervangers, die vaak veel vet of koolhydraten bevatten. Onze seitan is koolhydraatarm, eiwitrijk en vetarm.

Alles is 100% vegan en 100% bio. Beter voor jou. Beter voor onze aarde!

Bekijk onze producten:
Authentic steaks
Authentic blocs
Authentic tops

Inspiratie om te koken met seitan van bertyn

Biologische seitan van Bertyn is gemakkelijk te verwerken in vegetarische gerechten. In klassieke gerechten kan je seitan gebruiken als vleesvervanger. Een vleesvervanger zonder cholesterol, met meer eiwitten dan vlees of vis en met weinig vet. Ideaal op je veggiedag. Op deze Bertyn- website vind je een heleboel recepten voor seitan.

bekijk onze recepten

Seitan recept suggesties

soep van Baba Ganoush

Baba Ganoush soep met aubergine en gebakken seitan

Recept geschikt voor: 4 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Wachttijd: 40 minuten | Totale bereiding: 70 minuten |Type: Lunch, Voorgerecht, Soep

Bekijk recept
Gebakken steak van seitan met munt en peterselie

Vegetarische kruidensteaks met marinade van munt.

Recept geschikt voor: 2 personen | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereiding: 10 minuten |Type: Hoofdgerecht, Vleesvervanger

Bekijk recept
Gevulde champignons met Spelt seitan en zongedroogde tomaten

Gevulde champignons met Spelt seitan en zongedroogde tomaten

Recept geschikt voor: 4 porties | Moeilijkheid: Gemiddeld | Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Wachttijd: 20 minuten | Totale bereiding: 60 minuten |Type: Lunch, Tapa & hapje, Voorgerecht, Ovenschotel, Tapa & hapje, Vleesvervanger

Bekijk recept

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Lisette Kreischer

Lisette Kreischer

Auteur en chef

“Even om te zeggen dat jullie echt zo’n schitterend product hebben gemaakt met de seitan! Hieronder een fotootje van reepjes die ik net gemaakt heb, yummm. Ik kook iedere week wel eens met jullie seitan en blijf onder de indruk van de kwaliteit! Just to say.” lisettekreischer.com