Wat is seitan? Wat is authentieke seitan? Vegan!

Wat is seitan?

Seitan is een koolhydraat arme en eiwitrijke vis- en vleesvervanger.

Seitan betekent letterlijk “gemaakt van eiwitten”. Het verhaal begint meer dan 1000 jaar geleden bij de Zenboeddhisten. Ze aten geen vlees of vis. In hun zoektocht naar plantaardige proteïne ontstond seitan. Met 2x meer eiwitten dan tofu en 20x minder vet.

Hoe wordt seitan gemaakt? Hoe wordt authentieke seitan gemaakt?

Ze teelden tarwe en spelt. Pesticiden bestonden niet. Ze gebruikten krachtige oergranen. Na de oogst werden de oergranen vermalen tot meel. Ongewenste zetmeel en suikers werden uitgewassen met afwisselend warm en koud zuiver water. Het resultaat was een koolhydraatarm en eiwitrijk deeg. Dat werd gekneed tot de perfecte textuur. Een kunde die van de seitanmaker meerdere jaren ervaring vereiste. De Zenboeddhisten kookten de seitan in een smaakvolle bouillon. Een traditionele sojasaus met gember, knoflook en kombu algen. Zo creëerden ze hun heerlijk eiwitrijke seitan.

Hoe wordt de authentiek seitan van de seitanmakers van Bertyn gemaakt?

Vandaag maken de seitanmakers van Bertyn nog steeds authentieke seitan. Al 3 generaties lang. Met oergranen zoals Oberkulmer Rotkorn spelt and Manitoba tarwe. In een traditionele sojasaus die 15 maanden rijpte in eiken vaten. Volgens een 500 jaar oud recept van Yoshio Aoki. Koolhydraatarm en onweerstaanbaar lekker. Alles 100% bio. Beter voor jou. Beter voor onze aarde.

Seitan is geen gewone vis- of vleesvervanger

Seitan is geen vis. Vis bevat toxische metalen, vervuiling en xeno-oestrogenen. Authentiek seitan van Bertyn is biologisch en bevat deze slechte dingen niet. Authentieke seitan bevat meer eiwitten dan vis. Seitan is geen vlees. Vlees is dier eten. Authentieke seitan is plantaardig en bevat meer eiwitten dan vlees. 100% vegan. 100% biologisch. Seitan is geen gewone vis of vleesvervanger. Vis- en Vleesvervanger bevatten ofwel veel vet ofwel veel koolhydraten. Authentiek seitan van Bertyn is koolhydraat arm, eiwit rijk en vetarm. Seitan: Koolhydraatarm, eiwitrijk & 100% vegan

Inspiratie om te koken met bertyn

bekijk onze recepten

Wat fans over bertyn zeggen

Fan: Reine

Reine

Blogger op groeneprinses.be

“Koop altijd seitan van uitstekende kwaliteit. Wat je in de doorsnee supermarkt vindt, is vaak maar een taai goedje. Seitan moet mals van textuur zijn. In biowinkels vind je lekkere seitan (ik noem niet graag merken, maar die van Bertyn is heel goed)” groeneprinses.be