Strudel gevuld met seitan.

Ingrediënten voor strudel gevuld met seitan.

Vegan recept met rode kool en gekaramelliseerde kastanjes.

Ingrediënten voor de strudel:

Ingrediënten voor de rode kool:

 • 1kg rode kool
 • 1 ui
 • 3 appels
 • 60g kokosolie (Amanprana)
 • 2 laurierbladeren
 • Kruidnagels
 • Fleur de sel (Amanprana)
 • 2el azijn
 • 125ml water
 • 3el maïszetmeel
 • 1 glas aalbesgelei
 • 1el kokosbloesemsuiker (Amanprana)
 • 1/8l water

Ingrediënten voor de kastanjes:

 • 1 pak kastanjes
 • 1 glas vegan witte wijn
 • 5el kokosbloesemsuiker (Amanprana)

Bereiding van strudel gevuld met seitan.

De rode kool bereiden:

 1. Verwijder het loof van de rode kool, was deze en snijd hem in vier stukken.
 2. Verwijder vervolgens de stronk en snijd de kool fijn.
 3. Pel de ui en snijd hem in blokjes.
 4. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
 5. Laat de kokosolie smelten, rooster hierin de blokjes ui tot deze een goudgele kleur hebben gekregen, voeg de kool erna hieraan toe, bak deze even en voeg hierna de appels, 1 laurierblad, enkele kruidnagels, de fleur de sel, de kokosbloesemsuiker, de azijn, aalbesgelei en het water toe en laat alles gaar stoven.
 6. Voeg al roerend 1 eetlepel maiszetmeel met 2 eetlepels water toe, gebruik dit als bindmiddel voor de rode kool en breng het geheel op nog naar eigen keus op smaak met eventueel wat extra fleur de sel, kokosbloesemsuiker of azijn.
 7. Laat alles vervolgens ca. 2 uur lang stoven.

De kastanjes karamelliseren:

Laat de kokosbloesemsuiker daarna in een pan op een laag vuur karamelliseren, zet het vuur vervolgens hoger, voeg er de kastanjes aan toe en blus het geheel met een glas witte wijn. Schud alles goed door elkaar en laat het eindresultaat trekken.

Het maken van de strudel:

 1. Laat de deegplaten ontdooien conform de instructies of rol bij gebruik van verse deeg de deeg direct uit.
 2. Verbind de stukken langs hun lange zijde en wrijf de platen in met een beetje truffelolie.
 3. Snijd de seitan steaks in fijne reepjes.
 4. Maak de prei schoon en snijd deze in ringen.
 5. Maak de knoflook schoon en snijd deze in dunne schijfjes.
 6. Schroei alles samen dicht in een pan en voeg voldoende fleur de sel, peper en kruidenmix toe.
 7. Laat het geheel afkoelen en verdeel alles vervolgens over de deegplaten.
 8. Neem daarna het bakpapier aan de hoeken vast, rol de strudel op en leg het eindresultaat in een passende vuurvaste vorm.
 9. Verwarm de oven op 180 °C en laat de strudel er ca. 25 minuten lang in bakken, totdat hij goudbruin ziet.
 10. Snijd de strudel ten slotte met een mes met een gekarteld snijvlak in stukken en dien op samen met de kastanjes en de rode kool. Smakelijk eten!

Tip van Stefano:

Het maken van een vegan strudel van seitan, eens wat anders dan de bekende apfelstrudel

De apfelstrudel is één van de meest bekende strudels. Een baksel gemaakt van flinterdun en knapperig deeg met een vulling dezelfde als bij appeltaart. Toch kun je veel meer met een ‘strudel’. Wat  is dit nu eigenlijk precies? Een strudel betekend eigenlijk letterlijk vertaald een draaikolk, wat verwijst naar de vorm van het gebak. Buiten de Apelstrudel zijn er natuurlijk vele andere soorten vulling te gebruiken. Zowel zoete als hartige. Zo is in dit recept bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een vulling van seitan. Heerlijk vegetarisch en een ware delicatesse.

De geschiedenis en het maken van de strudel

De strudel zou oorspronkelijk uit Arabië komen, al zal je deken dat het uit Oostenrijk of Duitsland zou komen omwille van zijn naam. Door de jaren heen is dit gebak echt al flink wat veranderd, in Turkije is deze omgevormd tot Baklava. Bij zowel een strudel of Baklava wordt tot op heden nog steeds hetzelfde deeg gebruikt.

Het maken van een strudel doe je met bladerdeeg, bakkersmeel of filodeeg: je kunt kant en klaar bladerdeeg gebruiken om een strudel te maken maar je kunt zelf ook het deeg maken, iets wat erg moeilijk is. Traditioneel kun je het beste kiezen voor bakkersmeel, water en olie. Nodig is een flinke portie spierkracht, flink kneden is namelijk wel nodig. Een goed alternatief is het gebruik van filodeeg maar ook dit deeg is kwetsbaar en scheurt snel. In dit recept voor vegan strudel kies je dan ook het beste voor bladerdeeg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Barbara Simonsohn

Reiki-Master en auteur van verschillende gezondheidsboeken

“De Bertyn Seitan is verreweg de lekkerste seitan die ik ooit geproefd heb! Proficiat!”