Gerookte paté van seitan: vegetarisch, rijk aan eiwitten & koolhydraatarm

Ingrediënten voor gerookte paté van seitan: vegetarisch, rijk aan eiwitten & koolhydraatarm

 • 1 Veggie Protein Bloc
 • 1 Grote ui
 • 1 Teentje knoflook
 • 1el Rode Palmolie (Amanprana)
 • 1 groot blik Gespikkelde bonen
 • 150ml Olijfolie (Amanprana Verde Salud)
 • 2el Kruiden (Amanprana ORAC Botanico-mix, spicy)
 • 1tl Bonte peper
 • ½tl Nootmuskaat
 • 5g Verse gehakte peterselie
 • 1-2tl Fleur de sel (Amanprana)
 • 2tl Gistvlokken
 • 1tl Liquid smoke
 • 100-200g Tarwekiemen (Amanprana)

Bereiding van gerookte paté van seitan: vegetarisch, rijk aan eiwitten & koolhydraatarm

 1. De seitan uit laten druppelen en in blokjes snijden. De ui en knoflook pellen en in blokjes snijden.
 2. De gespikkelde bonen uit het blik in een zeef gieten en de bonen met water afspoelen.
 3. De rode palmolie in een grote pan verhitten en de seitan met de uien en knoflook scherp aanbraden.
 4. Daarna de gespikkelde bonen toevoegen en alles goed verwarmen.
 5. Tussendoor de specerijen in een kom met een vijzel fijnmalen.
 6. De resterende ingrediënten in een hoge kom doen en samen met het mengsel van de seitan, ui en knoflook met een staafmixer zo lang pureren dat er een crème ontstaat.
 7. Nog een keer kruiden met zout en peper en vervolgens het mengsel in een of twee goed schoongemaakte weckpotten vullen en olie over het mengsel gieten. Op die manier kan er geen lucht meer bij de paté komen waardoor de houdbaarheid verbeterd wordt.
 8. De paté gedurende een nacht in de koelkast laten rusten en de volgende dag serveren bij wat brood of toast. Smakelijk!

Tip van Stefano:

Paté maken van seitan, heerlijk vegetarisch en koolhydraatarm recept

Wie een vegetarisch alternatief kiest kan ook voor paté goed uit te voeten met iets anders dan vlees. Vegetarische paté maken is niet veel moeilijker dan het maken van gewone paté. Belangrijk is wel dat je een goede basis hebt. In dit recept maken we gebruik van Seitan als basis van de paté. Door deze lekker te kruiden en wordt de paté overheerlijk en kun je echt je eigen draai geven aan je gerecht. Je kunt uiteraard kiezen voor je favoriete kruiden wanneer je paté gaat maken, belangrijk is vooral om er voor te zorgen dat je paté even wat kan rusten, dus niet direct opdienen na het maken. Door de paté een nachtje rust te geven zorg je er voor dat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen, hierbij komen je kruiden beter tot zijn recht. Voor het bewaren van paté kun je het beste een laagje olie gebruiken. Hierdoor hebben bacteriën minder kans en zorg je er voor dat de houdbaarheid van de paté wordt verlengd. Essentieel hierbij is uiteraard wel dat je de paté in een schone pot doet. Bewaar vervolgens gekoeld, deze is na maken nog enkele dagen houdbaar. Heerlijk voor tapas en hapjes

Jouw waardering

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

De gegevens die je hier achterlaat worden door ons enkel gebruikt om je per mail, in de vorm van een nieuwsbrief, op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen Bertyn en onze lopende acties. Bertyn vindt jouw privacy en veiligheid belangrijk. Voor onze volledige privacy policy verwijzen we je graag naar ons privacy beleid. We gebruiken Mailchimp als ons marketingplatform. Door hierboven op de ja, ik wens de nieuwsbrieven van Bertyn te ontvangen button te klikken ga je akkoord met de verwerking van je gegevens via Mailchimp. Lees hier meer over de privacypraktijken van Mailchimp.

Wat fans over bertyn zeggen

Claudia Hirschberger

Blogger

“Ik kies vaak seitan, als ik reepjes maak die op vleesrepen lijken. De gerechten ´Saitan Stroganoff´ en ´Züri Seitan-Geschnätzi´ bijvoorbeeld profiteren niet alleen van de goede beet, maar ook van de lichtzoete eigen smaak van de seitan“

“De saus op de seitan is een andere smaak dan die het product zelf heeft en waarin het meestal kant-en-klaar gemarineerd aangeboden wordt. Ik vind dat deze smaak een harmonische combinatie vormt met andere ingrediënten. Ik spoel de seitan goed af voordat ik hem gebruik zodat het aroma niet dominant is en ik ben zuinig met zout bij de verdere verwerking”